Historie en overstromingen

De hooggelegen krukboerderij ‘ de Heul’ stamt oorspronkelijk uit de 17e eeuw (exacte gegevens zijn niet te vinden). Het betekent toevlucht, geen ongebreidelde luxe in het Land van Maas en Waal met zijn regelmatige overstromingen. Door de tijd heen heeft de boerderij de vorm gekregen welke hij nu heeft. Tijdens de restauratie van de boerderij werd duidelijk hoe de huidige vorm ontstaan is. Van klein/laag boerderijtje via uitbreiding aan voor/zij/achter/bovenkant naar de huidige min of meer statige vorm.
De hooggelegen vloedschuur is gebouwd rond 1850. Deze schuur ligt duidelijk hoger dan het huis. Bij hoog water werd het vee hierin in veiligheid gebracht. Bij de laatste watersnood in dit gebied van 1926 bleef de vloedschuur droog , daarmee was het vee gered. In het woonhuis stond het water tot aan de knieën.
Het bijgebouw met daarin de logementen is in 1904 gebouwd als boerenschuur/stal. Voor in de schuur werd in de loop van tijd een bakhuis gemaakt, later in 1943 weer uitgebreid naar een complete woning, welke diende voor de oudere generatie. Het achterhuis was nog steeds in gebruik als stal.
De laatste jaren actief als boerenbedrijf met rundvee, vroeger als fruitbedrijf met peren en appels en het houden van schapen. Oude perenbomen aan de voorkant en de zijkant van de boerderij herinneren nog aan die tijd. Ook stond op het perceel een heuse hooiberg met daaronder de verblijven voor de schapen, helaas is deze niet behouden gebleven.